Kırkçikli Kelem Dolması için Malzemeler
İç harç için:
- 1,5 su bardağı pirinç
- 300 gr az yağlı kıyma
- 1 yemek kaşığı salça
- 1/2 su bardağı bulgur
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 adet soğan
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı kuru reyhan
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1,5 çay bardağı su
- Beyaz lahana yaprakları
- 50 gr tereyağı
Salata için:
- 2 adet sivri biber
- 2 adet domates
- Haşlanmış lahananın kalın sap kısımları
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- Tuz
Servis için:
- Sarımsaklı yoğurt
- Tereyağı
- Nane
- Pul biber
Kırkçikli Kelem Dolması Nasıl Yapılır?
- Önce lahanayı haşlayarak soğuk suya alın ve 1-2 dakika sonra suyunu süzmeye bırakın.
- Salata için soğanı rendeleyin. Biber, lahana kökü ve domatesleri küçük küçük doğrayın.
- Üzerine salça ve baharatları ekleyerek karıştırın.
- Pirinç ve bulguru yıkayıp geniş bir kaba alın. Üzerine diğer iç harç malzemelerini ekleyerek karıştırın.
- Lahanaları küçük olacak şekilde birkaç parçaya ayırın.
- Lahanaların ortasına iç harç doldurun ve açılmayacak şekilde sarın.
- Tüm lahanaları sardıktan sonra, dolmaların yarısını tencereye dizin.
- Üzerine salatanın yarısını her yere gelecek şekilde yayın.
- Ardından kalan lahanayı da tencereye dizin ve salatanın geri kalanını lahanaların üzerine ekleyin her tarafa yayın.
- Tereyağını küçük parçalara ayırın ve lahanaların üzerine yerleştirin.
- Tencereye, lahanaları geçecek şekilde sıcak su ekleyip. Lahanaların üzerine tabak yerleştirin ve tencereyi ocağa alın.
- Su kaynamaya başladığında, kısık ateşe alın ve lahanalar tamamen yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Pişen lahana dolmalarını servis tabağına alın. Sos tavasında tereyağını eritin. Nane ve pul biberi ekleyin.
- Sosu dolmaların üzerinde gezdirdikten sonra sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis edin. Afiyet olsun.
Yazar:
Görüntüleme: 175 defa
Kategori: Yemek
Yayınlanma Tarihi: 04 Kasım 2023